Impotenta sau disfunctia erectila se caracterizeaza prin incapacitatea barbatului de sustinere a actului sexual.Ea se manifesta prin lipsa erectiei sau prin erectie incompleta sau intrerupta.

Cauzele care conduc la impotenta

Abuzul de alcool si tigari, insuficienta testiculara, leziuni ale maduvei spinarii unde sunt situati ”stimulii” erectiei si ai ejacularii, teama, nevroza.Sa nu uitam ca alte cauze ale impotentei sunt constituite de o alimentatie necurespunzatoare, cu grasimi, in care vitaminele C si E lipsesc, sau saraca in saruri minerale (Ca, Mg, K, Co) si Zn, cel care activeaza hormonii placerii si produce testosteron.

Remedii naturiste impotenta

Plantele medicinale indicate in tratarea impotentei sunt: coacazul negru, branca ursului, morcovul, rosmarinul, busuiocul de camp, telina, priboiul, dumbetul, saschiul mic, etc.

a)  Coacazul Negru – Infuzia se prepara din 1 lingura de frunze la o cana de apa; se beau 3 cani/zi, intre mese.Curele sunt de lunga durata, respectiv 5-6 luni.Se mai utilizeaza si sub forma de macerat de gliceriat obtinut din mugurii plantei.Se administreaza intern cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi.

b) Macerat din branca ursului – Se iau 50g de frunze, fructe si radacini, se pun in 1000ml apa si se tin la macerat 24 ore.Se bea un pahar de 80-100ml inainte de mese.Se mai poate utiliza tinctura din radacina plantei.Se vor lua cate 10picaturi/zi.

c) Preparata avand la baza morcovul – Infuzia se obtine din 5g inflorescente la o cana de apa; se bea o cana pe zi.Se mai poate utiliza si tinctura obtinuta din inflorescentele plantei, care se administreaza cate 15 picaturi/zi.A nu se uita ca morcovul se poate consuma crud, el avand proprietati de tonic, remineralizant, antianemic, intineritor tisular si cutanat, depurativ, detoxifiant.

d) Rosmarinul – Se utilizeaza maceratul glicemiat obtinut din mugurii plantei.Se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi.

e) Sachiul mic – Tinctura obtinuta din partile aeriene ale plantei se administreaza cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi.

Se pot folosi ceaiuri conform retetetelor pentru tratarea impotentei (disfunctia erectila)

 • asudu calului (tulplina si frunza) – o lingurita
 • bujorei (tuberculi) – o lingurita
 • morcovi de camp (inflorescenta) – o lingurita
 • poroinic (tuberculi) – o lingurita
 • schinduf (planta si seminte) – o lingurita
 • telina (radacina) – o lingurita
 • priboi (frunze si radacina) – o lingurita

Se va prepara o infuzie dintr-o lingurita, din fiecare planta, in 2000ml apa clocotita, ceaiul fierbandu-se 60 secunde.Se administreaza 6-8 linguri/zi sau la cele 3 mese principale se vor bea 1-2 cesti.Tratamentul dureaza 40 de zile.

Reteta 2:

 • cimbrisor (planta, fara radacina) – 50g
 • cimbru de gradina – 25g
 • cimbru (frunze) – 100g
 • rosmarin (frunze) – 50g
 • frag (frunze) – 50g
 • menta piperata – 50g

Plantele bine maruntite se vor amesteca pana se vor omogeniza.Infuzia se prepara luand o lingura din amestec la o cana de apa clocotita, fiertul durand 60 de secunde.Dupa infuzare si filtrare se va administra dupa cum urmeaza

– o cana dimineata, in loc de cafea

– o cana seara, la culcare

Se recomanda a se lua inainte de fiecare masa si 2 capsule de coacaz negru (frunze) pentru a fi eliminate toxinele.

Medicina chinezeasca face si ea recomandari pentru tratarea disfunctiei erectile (impotentei): cornul de cerb, iarba tapului, boabele chinezesti ale lupului, eucommia ulmoidescnidium monnieri si ginsengul.